Zgrešene strategije pametnih mest

Slovenske občine nimajo dovolj znanja za oblikovanje primernih strategij za trajnostno in odgovorno digitalno preobrazbo. V prizadevanjih za črpanje evropskih sredstev se uklanjajo komercialnim interesom dobaviteljev in tehnološkemu utopizmu na škodo prebivalcev lokalnih skupnosti.

Inštitut Digitas • 30. junij 2022

Forum za digitalno družbo je nedavno opozoril na zgrešene strategije in politike razvoja pametnih mest, vasi in skupnosti, ki se oblikujejo predvsem z vidika črpanja evropskih sredstev, ne pa z vidika razvoja lokalnih skupnosti po meri prebivalcev, ki v njih živijo. 

Le redke občine so dovolj velike in razpolagajo z ustreznimi strokovnimi potenciali za razvoj ter uvajanje digitalnih rešitev za trajnostno in odgovorno digitalno preobrazbo. Večina, med njimi celo mestne občine, je na milost in nemilost prepuščena različnim svetovalcem, posrednikom in komercialnim ponudnikom.

Rezultat so neprimerne in celo povsem zgrešene strategije pametnih mest in skupnosti. Pregledali smo strategije slovenskih občin in z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da te prepogosto temeljijo na tehnološkem utopizmu. Osredotočajo se na uvajanje novih tehnologij, pozabljajo pa, da so mesta in vasi namenjene prebivalcem, ki v njih živijo.

Neprimerno osredotočanje na tehnologije ogroža vse tisto, zaradi česar je življenje v naših mestih in vaseh tako zelo privlačno in zaradi česar je Slovenija zaželena turistična destinacija. Slovenska mesta in vasi niso zanimive zaradi tehnoloških rešitev, ampak zaradi svoje slikovitosti, kulturne dediščine, raznovrstnih aktivnosti, ki jih ponujajo, zdravega okolja, varnosti in vseh tistih malenkosti, ki v njih ustvarjajo čarobno vzdušje.

V inštitutu Digitas se zato zavzemamo za vključujočo, demokratično in odgovorno digitalno preobrazbo. Uspešne strategije digitalne preobrazbe lokalnih skupnosti se oblikujejo in izvajajo v participativnih in konsenzualnih procesih. V ospredje postavljajo prebivalce, ne deklarativno, ampak dejansko in iskreno. Temeljijo na dolgoročnih vizijah, trajnostnem razvoju in reševanju izzivov, s katerimi se soočajo prebivalci. Nenazadnje, uspešne strategije krepijo lastne potenciale in spodbujajo lokalni razvoj.