Sprejete evropske smernice o internetni nevtralnosti

Ljubljana, 31. avgusta — Organ evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije (Berec) je več mesecev po sprejetju evropske uredbe objavil smernice, ki podrobneje urejajo izvajanja določil o internetni nevtralnosti. Po mnenju nevladnih organizacij gre za pomembno zmago. Njihova večletna vztrajnost in izjemna angažiranost v zadnjem letu se je poplačala. Pomembno vlogo so imele skozi celoten zakonodajni postopek in v času priprave smernic. Ključno vlogo pa so imele tudi v javnem posvetovanju, v katerem so državljani in nevladne organizacije prispevale večino od prek 480 tisoč mnenj, ki jih je v šestih tednih prejel Berec. Zoperstavile so se močnemu lobiranju telekomunikacijskih operaterjev in ponudnikov storitev dostopa do interneta ter preprečile, da bi internet v Evropi postal žrtev korporativnih interesov. 

Berec je prisluhnil državljanom in skozi razlago pravil o internetni nevtralnosti odpravil večino tveganj, ki so jo v zakonodajo vnesle ostale evropske institucije — Evropska komisija, Parlament in Svet. Številne podrobnosti pa vendarle ostajajo nedorečene. Med njimi tudi izvajanje smernic s strani nacionalnih regulatorjev. Kaj lahko se zgodi, da bodo nekateri izmed 28 nacionalnih regulatorjev smernice ignorirali ali po svoje razlagali. Zato bo treba počakati na prva poročila o izvajanju smernic, da bomo lahko presojali dejanske učinke novih evropskih pravil.

Za Slovenijo je pomembno, da so sporne prakse, ki so se jih doslej posluževali mobilni operaterji, po novem prepovedane. Nedvomno pa lahko kmalu pričakujemo uvedbo novih poslovnih praks, ki jih bo treba presojati v skladu s smernicami. Pri tem bo zopet pomembna vloga nevladnih organizacij, ki bodo morale tokrat še odločneje opozarjati nacionalnega regulatorja, Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve (Akos), da bo hitro in učinkovito izvedla presojo morebitnih spornih poslovnih praks in posebnih storitev.

Inštitut Digitas se je aktivno vključil v razpravo o internetni nevtralnosti na ravni Evropske unije. Sodeloval je tudi v Berecovem javnem posvetovanju. Njegovo mnenje so podprle številne nevladne organizacije, podjetja in posamezniki. V Digitasu bomo v okviru svojih raziskovalnih in zagovorniških aktivnosti v Sloveniji pozorno spremljali izvajanje evropske zakonodaje in smernic o internetni nevtralnosti ter morebitne kršitve, zlasti glede poslovnih praks, posebnih storitev, upravljanja internetnega prometa in preglednosti informacij.