Ob prelomu leta: Tehnologija 5G še naprej sproža polemike

Ljubljana/Washington/Peking, 14. decembra – Tehnologija mobilnih omrežij pete generacije (5G) je letos tudi v Sloveniji postala resničnost, ki pa še naprej sproža polemike. Na globalni ravni je druge vidike 5G precej zasenčila blokada kitajskega telekomunikacijskega velikana Huawei s strani ZDA, ki pa bi pod novim predsednikom politiko do te družbe lahko omilile.

STA • 14. december 2020

Tehnologijo 5G je v Sloveniji v širšo uporabo v začetku oktobra prvi ponudil Telekom Slovenije, potem ko je konec julija vzpostavil prvo nacionalno komercialno mobilno omrežje 5G. V družbi načrtujejo, da bodo do konca leta v obstoječem frekvenčnem pasu pokrili 33 odstotkov prebivalstva.

Uporabo polnega potenciala tehnologije 5G bo po pričakovanjih omogočila dražba frekvenc za mobilne storitve, namenjenih tudi uvajanju komercialne rabe mobilne tehnologije 5G. Ta je predvidena v začetku prihodnjega leta, vendar bi časovnico lahko podaljšale obsežnejše pripombe na memorandum za javni razpis z javno dražbo.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS bo z dražbo ponudila radijske frekvence v vseh razpoložljivih frekvenčnih pasovih, in sicer v 700 MHz (vključno s 700 MHz SDL), 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GHz. Frekvenčne pasove 700 MHz FDD, 3600 MHz in 26 GHz je Evropska komisija predvidela kot pionirske pasove za uvajanje tehnologije 5G.

Konec lanskega leta in v začetku letošnjega je bilo v povezavi s 5G v Sloveniji sicer slišati predvsem opozorila o vplivih 5G na zdravje, ki pa so v zadnjem času precej potihnila. Kot je za STA ocenil urednik spletnega portala Tehnozvezdje Matjaž Ropret, je razlog verjetno v tem, da v praksi ni zaznati nobenega od vplivov, pred katerimi so svarili nasprotniki 5G. “Tako ni prav veliko otipljive snovi za nadaljnje ustvarjanje strahu,” je dodal.

Iz strokovnih krogov je sicer slišati predvsem stališče, da tehnologija 5G ne prinaša revolucije, saj je le rezultat logičnega tehnološkega razvoja, zato bi jo morali tako tudi obravnavati. Kibernetski varnosti je sicer treba nameniti veliko pozornosti, a ob tem prisluhniti stroki in argumentom ter imeti v mislih pomen te nove tehnologije, poudarjajo.