Dostopnost tekem svetovnega prvenstva v nogometu

Platforma za digitalno dostopnost je naslovila pobudo na Televizijo Slovenija, da zagotovi dostopnost tekem svetovnega prvenstva v nogometu na programih RTV Slovenija za gluhe in naglušne uporabnike.

Inštitut Digitas • 14. november 2022

Platforma za digitalno dostopnost je na Televizijo Slovenija naslovila javno pobudo, da zagotovi dostopnost tekem svetovnega prvenstva v nogometu na programih RTV Slovenija. Pobuda sovpada z obeležitvijo dneva slovenskega znakovnega jezika, saj danes mineva 20 let od objave Zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika.

V Platformi za digitalno dostopnost menimo, da bi dostopnost tekem svetovnega prvenstva v nogometu in pomembnejših oddaj, posvečenih prvenstvu, širšemu krogu nogometnih navdušencev omogočila nove načine in vključujoče spremljanje nogometnih tekem in dogajanja, povezanega s svetovnim prvenstvom. Pri tem mislimo predvsem na zagotavljanje podnapisov v živo, medtem ko bi bilo za nekatere oddaje primerno tudi tolmačenje v slovenskem znakovnem jeziku. 

Podnaslavljanje športnih dogodkov ni pomembno le za gluhe in naglušne, ampak tudi za starejše in številne druge gledalce, ki tekme spremljajo v hrupnem okolju ali tam, kjer programov ne morejo spremljati na glas.

V mnogih evropskih državah javne radiotelevizije zagotavljajo dostopnost pomembnejših športnih prireditev. Tem javnim radiotelevizijam bi se lahko pridružila tudi RTV Slovenija, saj je dosegla pomemben napredek pri podnaslavljanju oddaj v živo, čemur je bil posvečen tudi nedavno zaključen pilotni projekt samodejnega podnaslavljanje TV vsebin.

Pomen dostopnosti je letos posebej izpostavila Svetovna nogometna zveza FIFA, ki je razširila krog jezikov, za katere zagotavlja dostopnost svoje digitalne platforme.